Στον πυρετό των τρελών αγελάδων, της γρίπης των πουλερικών, των χοίρων και του ΔΝΤ

Πρόσφατα έπρεπε να φύγω για ένα επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό.
Ξεκίνησα λοιπόν για το αεροδρόμιο έχοντας φτιάξει πολύ νοικοκυρεμένα τα πράγματά μου στην τσαντούλα μου με τα ροδάκια και είχα βάλει όλα τα μπουκαλάκια με τα υγρά περιποίησης, καθαρισμού και υγιεινής μέσα στο ειδικό σακουλάκι που απαιτούν οι κανονισμοί. Γιατί, όταν αυτά βρίσκονται στο ειδικό σακκουλάκι τους, τότε αυτόματα επιβεβαιώνεται πως δεν είσαι τρομοκράτης ούτε έχεις τρομοκρατικές διαθέσεις.

Είχα τακτοποιήσει πάρα πολύ καλά τα προσωπικά μου αντικείμενα και ήθελα όσο το δυνατόν να περάσω πιό ανώδυνα τον έλεγχο του αεροδρομίου, αφού ούτε θέλω, ούτε μ’ αρέσει να ελέγχουν τα πράγματα μου, αλλά ούτε να με υπολογίζουν σαν τρομοκράτη, δολοφόνο, εγκληματία κλπ.
Από την άλλη πλευρά είδα θετικά το θέμα. Το είδα σαν ένα check-up υγείας. Μόλις θα πέρναγα τον έλεγχο, είχα σκοπό να ρωτήσω : «τι θερμοκρασία έχω;», αφού ήξερα πως στο αεροδρόμιο μας (τους) έχουμε θερμοκάμερες.

Κι ενώ τόσο στον έλεγχο όσο και στις ακτίνες Χ, δεν φάνηκε το τσιμπιδάκι των φρυδιών και το ψαλιδάκι που είχα ξεχασμένα μέσα σε μια μικρή θήκη στη τσάντα μου, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο notebook μου.
Ενας κύριος -πολύ ευγενικός- με λευκά, ιατρικά γάντια μου ζήτησε να ανοίξω το notebook και να του το δώσω. Ετσι κι έκανα. Το άνοιξα πολύ προσεκτικά και με αργές κινήσεις -λες κι είχε εκρηκτικό μηχανισμό- του το έδωσα. Εκείνος το πήρε στα χέρια του, το άγγιξε και το χάϊδεψε σε κάθε πλευρά και επιφάνειά του, το επεξεργάστηκε σχολαστικά, το έκλεισε και μου το έδωσε πίσω με την ίδια ευλάβεια.
Μετά τον έλεγχο κατευθύνθηκα προς το Gate B5, ενώ θερμόμετρο τελικά δεν είχε για να μετρηθώ -κρίμα!

Οσο περίμενα στο Gate θυμήθηκα τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Την θυμάστε; Την ασθένεια των τρελών αγελάδων που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε απο τη σύμμαχο Αγγλία και αναστάτωσε όλη τη γηραιά ήπειρο. Τότε μας είχαν πει, πως άμα τρώμε συνέχεια κρέας που είναι μολυσμένο απ’ αυτή την αρρώστια δεν θα τη βγάλουμε καθαρή. Ολοι τότε είχαμε ενημερωθεί πως η «κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή» κατανάλωση μολυσμένου κρέατος φέρνει απώλεια νοητικών ικανοτήτων, σπασμωδικές κινήσεις, μυϊκή αδυναμία, κώμα και καταλήγει στον θάνατο. Για αρκετά χρόνια, δεν μπορούσε κανείς να μας πείσει , ούτε ο χασάπης μας , πως το κρέας που πουλάει είναι «καθαρό» και ντόπιο και όχι απο τρελλή αγελάδα, ενώ προσπαθήσαμε πολλές φορές να γίνουμε χορτοφάγοι – αλλά μάταια!
Αυτή η κρίση οδήγησε σε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όλη την Ευρώπη.

Λίγα χρόνια αργότερα, ξέσπασε η γρίπη των πτηνών. Ο ιός αυτός ήταν επικίνδυνα μεταδοτικός και ξεκίνησε απο την Ασία. Αλλιώς τον ονόμαζαν Η5Ν1 και όταν μόλυνε τους ανθρώπους είχε και υψηλό ποσοστό θανάτων. Τότε μας έλεγαν ότι τα άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες που υπάρχει η γρίπη των πτηνών (κυρίως στην Ασία ) δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά ή κατοικίδια (κότες, πάπιες κλπ).
Επρεπε νάχουμε στο νου μας να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να πλένουμε καλά τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία μας όταν μαγειρεύουμε το πουλερικό, να μην τρώμε αυγά ωμά (τέρμα το ταραχτό αυγουλάκι με τις δέκα κουταλιές ζάχαρη και το λικέρ ή το κακάο) κλπ.κλπ.
Αυτή η κρίση οδήγησε σε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον, πρόσφατα ήρθε και η γρίπη των χοίρων. Αυτή, αν και ξεκίνησε απο το Μεξικό, εξαπλώθηκε γρήγορα και στην Ευρώπη με τα σούρτα-φέρτα των αεροπλάνων .
Ο ονομαζόμενος ιός Η1Ν1 σκόρπισε τον πανικό και αποτέλεσε μια παγκόσμια απειλή για το ανθρώπινο είδος.
Μέχρι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινητοποιήθηκε και μας ενημέρωνε καθημερινά για τις φάσεις του ιού. Οταν δε μας ανακοίνωσε: «πανδημία», τότε όλοι τρελλαθήκαμε.
Επρεπε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να βάζουμε απολυμαντικά ζουμιά πάνω μας, να βάζουμε τον αγκώνα μας στο στόμα όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, να καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή κλπ, κλπ.

Ο δε τότε υπουργός υγείας μας, έσπευσε να αγοράσει μηχανήματα για το αεροδρόμιο μας (τους) που να αναγνωρίζουν την θερμοκρασία του σώματός μας. Το Ελ. Βενιζέλος ήταν το πρώτο αεροδρόμιο στην Ευρώπη που διέθετε τέτοια μηχανήματα. Τιμή μας! Ετσι δεν θα χανόταν ο τουρισμός μας, καθότι ο τουρίστας σαν ξέρει πως το αεροδρόμιο διαθέτει τέτοια μηχανήματα τότε αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να προτιμήσει τη χώρα μας. Χώρια, που εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας ήμασταν ήσυχοι ότι μολυσμένα άτομα δεν πρόκειται να μπουν στη χώρα μας και να μας φέρουν τον ιό στο σπίτι μας.
Οταν δε επιτέλους βγήκε και το εμβόλιο αντιμετώπισης της γρίπτης των χοίρων, τότε ο υπουργός -large καθώς ήταν- αγόρασε και εμβόλια. Εμβόλια να δει το μάτι σου! Εμβόλια να φαν’ κι οι κότες κι οι χοίροι και οι τρελές αγελάδες!
Κι αυτή η κρίση οδήγησε σε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όλη την Ευρώπη.


Μια εικοσαετία έχει περάσει περίπου απο τότε που η κρίση ξεκίνησε με τις τρελλές αγελάδες, πέρασε στη φάση της γρίπης των πτηνών και κορυφώθηκε με την γρίπη των χοίρων, πλήτωντας όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, αρχές του 2010, εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μιας ακόμα γρίπης.
Του ιού του ΔΝΤ. Τα πρώτα κρούσματα παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, ενώ πολύ σύντομα εξαπλώνονται στις Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Και μετά ακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρώπής, σε σημείο που η Γηραιά Ηπειρος θα οδηγηθεί σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Ενας ακόμα πυρετός θ’ ανέβει – κι αυτός ο πυρετός δεν μετριέται.

Σχολιάστε